Bråck kan beskrivas som en liten perforering av bukväggen. Det blir som en liten tunnel / gång genom senan mitt i magen (linea alba). Gången går genom senan och under senan finns lite fett som kan tryckas upp genom gången. När fettet hamnar på ovansidan av senan blir det som en liten buktning som man kan känna som en liten bulle / kula under huden.

Vanligast är bråck i/vid naveln, men bråck kan även uppkomma ovanför naveln i linea alba (senan) eller vid tidigare ärr (så kallade ärrbråck). Det finns även ljumskbråck men de har en annan anatomisk förklaring.

Läkare ställer diagnos, eller speciellt utbildad leg naprapat/leg fysioterapeut

Vid misstanke om bråck ska det alltid undersökas av läkare som kan ställa diagnos, eller av utbildad terapeut (exv vissa leg naprapater och vissa leg fysioterapeuter) med lång vana av ultraljudsdiagnostik. Kontakta Vårdcentralen så får du tid för undersökning.

Vanligen är det fett som trycks genom bråcköppningen, vilket inte brukar kännas något och det är inte farligt.

Genom bråckgången kan även annan vävnad klämmas fast, vilket är mer ovanligt. Om det sker så känner du det, det svider, gör ont och känns obehagligt över och omkring området. Prova först om du kan trycka lite mjukt över området där bråcket sitter, och se om det går att trycka tillbaka samtidigt som du rör dig mjukt eller ligger ned på rygg och slappnar av.

Kontakta alltid vårdcentral eller läkare om bråcket blir inklämt. Om du inte får loss inklämningen bör du kontakta vården direkt.


 .      

Bildtext: Misstanke om bråck kan se ut så här, det buktar ut ovan/vid naveln.

 

Vad man vet idag så läker inte bråck spontant, och det går inte att träna bort bråck. Däremot kan man lära sig att bättre hantera buktrycket med hjälp av övningar och träning, vilket kan vara positivt.