Den 25 april uppmärksammar vi Mamatummy Day igen!

Mamatummy Day vill uppmärksamma att strukturella förändringar sker i kroppen under graviditet och förlossning, exempelvis med mage / bukvägg och bäckenbotten. Förändringarna blir lättare eller svårare, vissa upplever inga besvär efteråt, medan andra får bestående besvär i form av graviditets- och/eller förlossningsskador. Många kvinnor upplever en okunskap kring dessa besvär när de söker hjälp och svar på sina frågor, och besvären negligeras och klassas ibland som skönhetsbesvär eller med orden ”allt ser fint ut” . Besvären vi pratar om i magen är en uttöjd bukvägg, där bland annat rektusdiastas ingår (diastas är ett ökat avstånd mellan magens muskler). Eller förlossningsskador som uttöjd struktur, muskler som är skadade eller inre bäckenorgan som får ändrad position (olika typer av framfall).

Efter förlossningen är bukväggen och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan kan i detta läge ha svårt att hitta kontrollen och uppleva stöd från magmusklerna och bäckenbottenområdet igen. En del kvinnor med stor diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att magen dras isär. De har svårt att bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. Andra läcker urin, avföring eller luft, har bäckensmärta och smärta vid sex. Trots stora och vardagliga besvär får de inte alltid den hjälp de behöver.

I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem. Bäckenbottenbesväre är ibland svår upptäckta eftersom kunskap saknas om hur det undersöks och bedöms. Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

Mamatummy Day, 25/4, vill uppmärksamma dessa problem. Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Vi vill uppmärksamma de besvär som kan uppkomma – och att man kan göra mycket själv för att motionera allmänt, träna bäckenbotten och magen mer specifikt och hur man kan skala upp övningarna från det lilla till det stora. Vi vill visa på alternativ. Håll igång under hela graviditeten, kom igång tidigt hemma efteråt och kom tillbaka kanske snabbare och starkare än utan hemträning.
Ta hjälp för att få undersökning och utredning. Om du har ont ska du alltid söka professionell hjälp.

Med professionell hjälp och riktad träning, som även inkluderar allmän motion som promenader eller vad kvinnan själv har förmåga att göra, kan de flesta  bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria. Men en del behöver operation och här önskar vi lika vård oavsett var i landet kvinnan bor – och en enhetlig bedömning över hela landet.


VISA DITT STÖD genom ett inlägg om denna dag i dina sociala medier, eller genom att lägga upp en ”SKYLT” att du stödjer Mamatummy Day i dina sociala kanaler 25/4, ”skylt” finns att hämta här på sidan – följ länk.
Alla inlägg har hashtag #MAMATUMMYDAY  och #MAMATUMMYDAY25/4
 #mamatummyday 

 

Initiativtagare: Katarina Woxnerud, läs hennes tankar om dagen här.

Arrangör: MammaMage Sweden AB
Lokala arrangörer: utbildade/certifierade Maternityhealth by MammaMage

Alla rättighet att arrangera event i Mamatummy Days namn och rättigheter till namnet Mamatummy Day tillhör MammaMage Sweden AB.
Event får endast arrangeras av cert MammaMagetränare efter godkännande av MammaMage Sweden AB.

Följ oss på Facebook


Hämta pressmaterial, logos, bilder härEvents

Samarbetspartners

Media

utvalda klipp

Image
P4Stockholm
förmiddag med Pär Fontander
Intervju med initiativtagaren till Mamatummy Day Katarina Woxnerud
läs mer
Image
Nyhetsmorgon TV4
Uppmärksammar Mamatummy Day och syftet med dagen på söndag 26 april kl 11.00.
läs mer
Image
Metro
Förstasidan i Stockholm, Göteborg och Malmö, liksom sidan 4 i tidningen.
läs mer
Image
Radio Skaraborg
Intervju med Katarina Woxnerud kring Mamatummy Day i Radio Skaraborg.
läs mer
Image
Jollyroom
”Sveriges största utbud av baby- och barnprodukter”
Skriver artikel om Mamatummy Day och lägger ut på Instagram med 87 K följare i Sverige och 45 K följare i Norge
läs mer
Image
dt i Dalarna
Intervju med cert MammaMagetränaren Sanna Holmgren.
läs mer
Image
Nya Wermlands Tidning
Intervju och artikel med cert MammaMagetränaren Maria Berg.
läs mer
Image
P4 Värmland
Intervju med cert MammaMagetränare Maria Berg i P4 Värmland, intervjun är cirka 9 minuter in i klippet.
läs mer