Tisdagden 25 april 2016 firar vi Mamatummy Day för fjärde gången!

Varje år riskerar över 40 000 kvinnor i Sverige, att få bestående problem efter graviditet och förlossning. Problemen negligeras ofta av vården och klassas främst som skönhetsbesvär. Besvären vi pratar om är diastasis recti, eller separerade magmuskler som det kallas för i dagligt tal.

Efter förlossningen är bukhinnan och magens muskler uttöjda, liksom bäckenbottenområdet. Kvinnan har i detta läge svårt att hitta kontrollen och aktiviteten i magmusklerna igen.

Glöm situps och plankan – för tunga övningar som under lång tid rekommenderats nyförlösta kvinnor. Övningarna aktiverar de ytliga musklerna och ökar buktrycket kraftigt vilket medför en stor belastning på den redan påfrestade bäckenbottenmuskulaturen samt en icke funktionell bålstabilitet.

En kvarstående diastas samt en påfrestad bäckenbottenmuskulatur som kvinnan inte kan kontrollera kan öka risken för problem som inkontinens, framfall, besvär och smärta från bäckenet och ryggen.

En del kvinnor med stora diastaser upplever att de inte kan hosta eller nysa utan att hålla händerna för magen eftersom det annars känns som att tarmarna håller på att ramla ut mellan magens muskler. De kan inte bära sina barn och de kan inte sköta sitt hem. De läcker urin. Ofta besväras dessa kvinnor även av ryggont. Trots stora och vardagliga besvär får de sällan hjälp.

I Sverige ses diastaser främst som skönhetsproblem, trots att forskning visar annorlunda! Många kvinnor får bestående besvär som påverkar dem resten av livet. Det här är ett stort problem, på både individ- och samhällsnivå.

Mamatummy Day, 25/4, vill uppmärksamma dessa problem. Många kvinnor upplever att de är väl informerade och blir väl undersökta under graviditeten men efter förlossningen lämnas de att klara sig på egen hand. Okunskapen hos vårdgivare och tränare är stor om hur man kan aktivera kroppen för att stimulera läkning.

Med professionell hjälp och rätt träning av de djupa magmusklerna och bäckenbottenmusklerna kan de flesta återfå betydligt bättre bålstabilitet och bli mycket bättre. Många blir helt besvärsfria!


VISA DITT STÖD GENOM ATT:
* DELTA VID NÅGOT EVENT I LANDET
* LÄGGA UPP ETT FOTO PÅ DIN MAGE 25/4 PÅ INSTAGRAM OCH FACEBOOK.
Tagga ditt foto med #mamatummyday #mamatummy #mammamage

Vi vill visa en mångfald av magar – hur kvinnans mage ser ut ”på riktigt”. Det är inte tänkt som en uppvisning av vältränade magar.

Vill du delta anonymt, mejlar du dina foton till info@mammamage.se Märk mejlet Mamatummy Day. Så postar vi dina foton under MammaMages konto.

AKTIVITETER 25/4 


Stockholm: Tjejgymmet Rosa Skrot, Torkel Knutssonsg 41, Stockholm, kl 13-19. Goodiebags lottas ut löpande i samband med föreläsningar, prova på och testning av mammamagar (och pappamagar). Till schema.


Lund: Gerdahallen
11.15-12.00      MammaBabyTräning
Praktiskt träningspass med bl a MammaMage-övningar
12.10-13.00     Testa din mage
Vi ”känner på magar” och kollar diastaser
17.00-18.20     Information
Om träning mm på Gerdahallen för gravida och nyblivna mammor
                       Testa din mage
Vi ”känner på magar” och kollar diastaser
18.30-19.30     Föreläsning  ”Stark inifrån och ut”


Lägg ut ett foto på din mammamage den 25 april på Facebook och Instagram – din mage idag, när du var gravid eller nyförlöst. Välj själv. Låt oss visa våra mammamagar för att skapa uppmärksamhet. Hashtag #mamatummy #mammamage
#mamatummmyday

Initiativtagare: Katarina Woxnerud
Arrangör: MammaMage Sweden AB
Lokala arrangörer: cert MammaMagetränare på orten
Alla rättighet att arrangera event i Mamatummy Days namn och rättigheter till namnet Mamatummy Day tillhör MammaMage Sweden AB.
Event får endast arrangeras av cert MammaMagetränare efter godkännande av MammaMage Sweden AB.

Följ oss på Facebook


Hämta pressmaterial, logos, bilder här


Ambassadörer

Vi presenterar stolt våra ambassadörer som stödjer Mamatummy Day. Förutom dessa kvinnor har vi hela teamet av certifierade MammaMagetränare som alla är ambassadörer för dagen.


Jenny Aakula, som har gjort en DO anmälan kring sin diastasoperation och som driver frågan om rättighet till operation och behandling mot politiker och andra intresseorganisationer. Möt Jenny i en intervju här på mammamage.se.

image


Sara Althini  som själv haft problem med magmusklerna efter sina graviditeter. 2015-04-07 21.02.48


Emma som aktivt deltagit i debatten kring förlossningsskador efter egna erfarenheter. på smällen


Anna Lissjanis som själv har haft problem med magens muskler efter tvillinggraviditet och nyligen opererat sin rectus diastas.

header trend o träning


Elin Wennman som själv har barn och brinner för att sprida kunskap om detta viktiga område. cropped-elinwennman


MamatummyDay_Insta_FB_pic3


Samarbetspartners

Våra samarbetspartners som stödjer och bidrar till Mamatummy Day är:

helhetshalsa

Sensi Femme logo


Rosa Skrot logo kopia

 


 

Media 2015

1504 MaTuD radio Skaraborg

Intervju med Katarina Woxnerud kring Mamatummy Day i Radio Skaraborg.

 


 Metro

Förstasidan i Stockholm, Göteborg och Malmö, liksom sidan 4 i tidningen.

2015-04-24 08.10.03 2015-04-24 08.10.11


Nyhetsmorgon TV4

Uppmärksammar Mamatummy Day och syftet med dagen på söndag 26 april kl 11.00.

150426 TV4 MaTuD kopia


dt i Dalarna

Intervju med cert MammaMagetränaren Sanna Holmgren.

dt.se logga

 

2015-04-24 16.19.14

 


Nya Wermlands Tidning
Intervju och artikel med cert MammaMagetränaren Maria Berg.

1504 NWT MammaMage kopia

 


P4 Värmland
Intervju med cert MammaMagetränare Maria Berg i P4 Värmland, intervjun är cirka 9 minuter in i klippet.

P4 Värmland MaTuD kopia