Våga ta ett steg tillbaka i din träning om din kropp inte...

Våga ta ett steg tillbaka i din träning om din kropp inte hänger med

2124
4
Dela

Hej alla!

Nu är vi inne i 9 månader postpartum (efter förlossning) och både jag och sonen har slutat krisa 🙂 Jag skrev ju om att jag numera kunde göra en hel del av mina favorithopp i förra inlägget, men nu skall ni få höra vad som hänt sedan sist:

JAG HAR FÅTT ONT I MITT BÄCKEN IGEN!!!

Yes. Har inte haft ont där sedan i min tidiga graviditet men nu, 9 månader efter så bestämde den sig för att börja strejka igen.

Jag har ”känt” av den lite senaste månaden och ännu inte kollat upp den. Men. Mina egna reflektioner kring detta är att  Jag skulle inte börjat med hopp så länge jag helammat (då relaxinhalterna är fortsatt höga= svagare leder och ligament=högre skaderisk).  Och jag känner att jag verkligen vill dela detta med er för att ni skall FÖRSTÅ varför man måste ta ett steg i taget och att man inte alltid känner av att det man gör inte är så bra direkt, utan att det faktiskt kan ta några månader för kroppen att utveckla diverse smärtproblematik.

Detta innebär att jag nu måste bromsa i min träning och hitta andra sätt att höja pulsen på som inte påfrestar mitt bäcken samt att jag under inga omständighet bör bära mitt barn på ena höften så länge jag har ont (lättare sagt än gjort!). Ni kan läsa om fler tips för att undvika smärtproblematik i detta inlägg.

Att jobba med mammaträning och ha mycket kunskap kring hur man bör träna under och efter graviditet är en sak, men är man träningsvan så vill man ofta liite för mycket liite för tidigt och då får jag i detta fall lära mig den hårda vägen att man inte kan skynda på kroppen och att man måste låta det få ta den tid det tar att komma ”i form”. Apropå mitt förra inlägg om att göra massa misstag och lära sig….Jag lär mig som sagt väldigt mycket på vägen!

Idag är det skärtorsdag och jag har vabbat i två dagar och i princip varit instängd med barnen så nu skall vi ut i solen så mamma får träna och de kan få i sig lite d-vitamin med solstrålarna 😉

Alltså, ta det lungt med mammakroppen och låt den få läka och better safe than sorry!

 

Glad Påsk på er 🙂

Dela
Föregående inläggSluta tippa bäckenet!
Följande inläggPåsktårta
Mamma och egen företagare inom pre/postnatal massage och träning. Skriver om min vardag, hur jag jobbar med mina kunder och fokuserar på helhetshälsa.

4 Svar

 1. Hej Gabriella.
  tråkigt att höra att du fått ont i bäckenet igen.

  Jag har under en lång tid sök vetenskapliga studier om hormonet relaxin och dess nivåer efter en graviditet, det jag hittat tyder på att relaxin halten sjunker ner till ”normal” nivå ganska snabbt efter förlossningen.

  Om det finns ett samband mellan amning+relaxin = högre skaderisk så tror jag att fler borde få problem. Enligt en studie i Norge med 20248 nyblivna mammor så var det en väldigt lite procent som upplever NY smärta i bäckenet 7-18 månader efterförlossningen av de som inte hade ont innan graviditeten eller en ”svår förlossning” (ruptur grad 2 eller mer)
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26588694

  Jag tittar vidare på detta och återkommer… hoppas du bli bättre innan dess!

  Forskning om relaxin nivåer postpartum

  However, relaxin levels were highest during labour and fell almost to non-pregnant levels by the third postnatal day. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2874276

  immediately post partum (0.39 GPU) the hormone concentrations have dropped back to normal
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/579585

  rapidly over the first postpartum week reaching normal non pregnant levels by Week 2
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21329633

  Hälsningar
  John Carrier
  http://www.behandlingsteamjohncarrier.se

 2. Hej igen!
  Jag har också kollat på om det verkligen är relaxin som orsakar ”foglossning” under graviditeten…. Och ny forskning verkar inte tro det!

  Peripheral joint laxity increases in pregnancy but does not correlate with serum relaxin levels
  A significant increase in joint laxity was found in five of seven peripheral joints over the course of the pregnancy and post partum. There was no correlation with serum relaxin levels
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8623804

  The relationship between serum relaxin and knee joint laxity in female athletes.
  Therefore, we conclude relaxin does not affect knee laxity.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12083578

  Relationship of serum relaxin to generalized and trapezial-metacarpal joint laxity.
  we were unable to show a direct link between serum relaxin and generalized joint laxity.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23474155

  Även östrogen:
  Influence of gender, estrogen and exercise on anterior knee laxity.
  Estrogen fluctuations across the menstrual cycle did not modify knee laxity in females.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16949187

  Du kan också läsa här:

  https://books.google.se/books?id=3Lc-BfqLChgC&pg=PA27&lpg=PA27&dq=serum+relaxin+levels+postpartum&source=bl&ots=pvS-risE0_&sig=yaeF5FSwzAbjQpXwIcJD_XhE7jY&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiD_IeZ8N7LAhUnjXIKHWOrDfQQ6AEIRjAE#v=onepage&q=serum%20relaxin%20levels%20postpartum&f=false

  Bästa hälsningar,
  John Carrier

Skriv en kommentar

19 + tjugo =