Statusuppdatering 9 mån postpartum

Statusuppdatering 9 mån postpartum

1864
1
Dela

Hej!

Delar med mig av ett inlägg som jag skrev på min facebooksida förra veckan. Lämna gärna en kommentar 🙂

”Jag skall erkänna en sak för er nu. En sak som både gör mig ledsen och frustrerad. Jag känner nämligen mer och mer att jag behöver förklara eller nästan ”be om ursäkt” för att min kropp ser ut som den gör 9 månader efter att ha fött barn. Och jag vet att ni är fler där ute som känner såhär.

Skillnaden mellan er och mig är möjligtvis att jag har mer kunskap om mammakroppen och att jag jobbar med gravida och mammor som ett heltidsjobb. Jag har genom åren lärt känna många fantastiska kvinnor och ett tag jobbade jag mycket med PT Online tjänster d v s gav tips/råd kring träning och kost utifrån kundens mål. Jag lärde mig otroligt mycket när jag jobbade med dessa tjänster bl. a att det finns mycket mammor där ute som har ätstörningsproblematik. Många var också helt slutkörda och sönderstressade och en hel del hade problem med sina partners. Detta är något som jag VET att många där ute kämpar med, men som det inte pratas om så mycket. Och jag tycker att vi alla borde börja prata mer om det. För att få människor omkring oss att inse att de flesta av oss har större problem och annat att tänka på under vår vardag som småbarnsmammor än just vad vågen visar eller hur man bäst ”blir av” med sina gravidkilon.

I mitt fall så har jag denna omgången VALT att ta det lungt med både tränings- och kosthetsen. Jag har försökt bolla föräldraledighet med att driva ett företag, jag har valt att helamma fram tills ganska nyligen och jag har kämpat mig genom sömnbrist och en trött mammakropp. Jag har även velat rymma hemifrån i perioder och har i omgångar även velat lämna min sambo. Och jag vet att jag inte är ensam om detta heller. Småbarnsåren är ingen lek och det är oftast vi mammor som får dra det stora lasset hemmavid. Av olika anledningar.

Så. Jag skulle ALDRIG numera få för mig att be en småbarnsmamma att träna intensivt 5-6 ggr i veckan eller att om hon verkligen vill ha synliga resultat av sin träning så måste hon skippa hennes älsklingsgodis eller sluta äta så mycket skräp om dagarna. Livet som mamma är så mycket mer än att gå ner i vikt och att bli stressad över att komma i form innan man börjar sitt jobb igen.

Och jag tycker att det är på tiden att fler kollegor till mig samt att fler mammor generellt börjar ta upp de problem det medför nämligen att fler och fler bränner ut sig och till slut inte kan fungera som ”normala” människor igen. För det finns inga perfekta mammor eller perfekta kroppar. Vi är alla lika bra oavsett vikt och längd och oavsett om vi ammar eller inte eller om vi ger hemlagad mat eller burkmat till våra bebisar. Vi som kvinnor borde stötta varandra mer och sluta jämföra oss med varandra.

Men. Framför allt så behöver vi jobba på att tycka om oss själva precis som vi är. Så att vi orkar stå emot onödiga kommentarer från folk som undrar om vi är gravida när vi inte är det.

Är vi överens?”

 

1 svar

Skriv en kommentar

nio + arton =