Smal kropp, hit och dit

Smal kropp, hit och dit

2609
0
Dela

Många så kallade hälsoprofiler har en ganska snäv linje i sin hållning och inställning till träning och hälsa. Snäv som i smal. Smal är målet och som smal mår man bra. I deras värld är det mesta svart eller vitt, mat som är okej och mat som absolut inte är okej, av oklara eller inte helt sanningsenliga anledningar. Kalorier in och kalorier ut, kolhydrater, fett och protein. Det är vad som räknas. Gemensamt för många profiler som vill att folk ska bli smala och som förbjuder mjöl likt vinterkräksjuka är att de sällan har någon bredare grund än sig själva i sina uttalanden. Inte sällan handlar det om att skriva en bok om hur det själva gjort för att bli smala, och om de kan så kan ju alla. För vi alla är ju stöpta i samma gen och lever samma liv, eller?

Den vilsna människan som letar ett sätt att navigera sig fram till en egen hälsosam livsstil fastnar för den mest högljudda. Så funkar nog alla lite till mans och det är tråkigt tycker jag att rekryterna hos dessa profiler lätt blir mammor med en önskan om att få tillbaka en smal, pre-barn kropp. En filosofi som säger att de äter fel, tränar fel, lever fel och om de bara ställer det till rätta så kommer de må bättre igen. Om alla gör som de gjort så kommer de också få bli sådär smala.

För det är dags att bli smal!

Det är inte så enkelt eller så är det inte så svårt. Jag tror att det är få som känner ett härligt välmående av att väga sin torskfilé, ris och broccoli. Kanske en tillfredsställelse i att lyckas tukta sin kropp, inte falla för frestelsen att stilla all hunger och en kort stund av njutning över att vinna över sitt misslyckade jag. Det krävs ingen Einstein för att se kopplingarna till en svår sjukdom i det. Livet som pågår och behöver en fungerande person för att levas fullt ut har inte utrymme för en kamp mot kroppen. Att mäta sin midja innan sänggående, ett efterlängtat sänggående som kommer som en dröm till en urholkad mamma som ändå ofta avslutar dagen med att se över sina tillkortakommanden. En mamma som skulle börjat i andra änden. Tillgodose det basala i att få känna sig utvilad med lust och glädje inför att vara aktiv och ge sin kropp välbalanserad näring som hon njuter av. En mamma som uppepå allt annat kämpande skulle slippa rida en kamp mot också hunger och kraftlöshet eller skam över misslyckade dieter.

Ofta ser vi ju rubriker som ”kom i form” och ”kom i form efter graviditeten”, som att en förändrad form efter en graviditet skulle vara något dåligt. Inte många behåller samma kroppsform som innan vill jag lova. Det är en sann galenskap att sälja sin hälsoprodukt på att den som varit gravid är ur form och att det bör fixas till. Mammamage är också något som ibland läggs in i kom i form-träsket och ofta får mammamagen en shame och stå till svars för att den är lösare och har lite mer underhudsfett än innan. ”Nu ska mammamagen bort”. Som att midjemått, fett och överbliven hud är något som förändrar vår syn på oss själva. Mammamage är en mage som inte fungerar riktigt som en mage behöver fungera för att kroppen ska vara stark och må bra men det har ingenting med midjemåttet att göra.

Många profiler i branschen har ju också gjort en resa från smalhets med kostschema, dieter och smalträning till en insikt om att hälsa är mer än skalet. Under smalhets- och kaloriperioden så har jag ofta tänkt att de inte verkar må bra, det verkar vara så jobbigt att ha stenkoll på det som stoppas i munnen och vad som händer med midjemåttet. Det sorgliga i kråksången är ju att de gjort det extrema så offentligt. När de stått på barrikaden och skanderat att deras sätt är det enda rätta, svaret på människans ohälsa är deras filosofi så behövs ju en kovändning för att dras åt det håll där hälsa inte sitter i fettmassa och bikinistorlek.

Ta med dig en sak, smal är inte lika med stark och lycklig, pigg och glad. Storlek small är inte svaret på livets stora gåtor. Smal är inte ens lika med hälsa. Vägen dit kan vara oändligt tuff och kosta hur mycket som helst för både dig och familjen. Börja i andra änden. Hitta dina vägar till att känna harmoni, kraft, närvaro, glädje, styrka och självförtroende. Troligen är det en bok om självkänsla, hjärnstark eller mindfullness än en bok om kom i form som behövs. Eller varför inte en om trägårdsarbete, resor eller tapetsering.

Och kom ihåg, vem som helst får idag skriva böcker. Vi har en övertro på böcker men det finns inga generella krav på faktamässiga rätt eller fel i böcker. Den som tar sig själv som exempel, inte tar hänsyn till att vi är olika och den som hävdar att det bara finns ett bra sätt – lyssna inte på hen. Det stämmer inte.

Sluta slänga shame på mammakroppen. Kram

Skriv en kommentar

1 × 1 =