Om ”Stark, glad, gravid” – del 2

Om ”Stark, glad, gravid” – del 2

4008
2
Dela

Jag skrev tidigare ett inlägg om den nya upplagan av ”Stark, glad, gravid” och jag vill specificera lite mer vad jag tänker.

Jag tycker som sagt boken är bra i stort – bra fakta, Maria är påläst och kunnig kring allt som rör kroppen och graviditet, hon har haft texterna faktagranskade. Kanonbra.

2014-11-26 21.08.45

 

Jag blev frågad att bidra med träning kring den djupa magmuskulaturen, vilket jag blev jätteglad över. Tidigare har boken rekommenderat en relativt tuff start efter graviditetens slut med exempelvis plankor. Så jag blev glad över att kunna bidra med vissa delar.
Maria och jag har även pratat – och pratar fortfarande – mycket kring det här hur man startar efter graviditet. Att det är viktigt att starta lätt och ”rätt” för att sedan kunna öka. Och Maria har tagit in det här även i sina föreläsningar och utbildningar som hon håller kring träning för gravida och nyblivna mammor.

Jag fick korrläsa faktatexterna. Mitt eget förslag var att lägga in mina tankar/bidrag som citat, så det tydligt syns vad jag bidragit med – vilket vi alla tyckte fungerade.
Mot slutet av korrprocessen fick jag även se övningarna för kapitel 14 – alltså hur man tränar efter graviditeten. Jag mejlade in synpunkter på dessa och fick svar att de tar in mina synpunkter och att Maria väljer vilka hon vill ta med. Självklart. Så jag mejlade mina tankar.

I boken skriver Maria jättebra om vikten av att starta lätt med djupa muskler, precis som jag också förespråkar. Det var därför vi har ett samarbete. Det jag vänder mig emot är hur övningskapitlet (nr 14) är utformat.
När jag frågar läsare hur de läser en bok/artikel som har träningsprogram så tittar många i boken lite här och där.  Man vänder till träningskapitlet och gör övningarna som står där. Många läser inte hela boken från pärm till pärm innan man startar att träna (visst önskar även jag att alla läste allt i boken innan så de har alla instruktioner men så verkar vanligen inte fallet vara för de flesta).

Många öppnar träningskapitlet och kör. Från ruta ett till sista rutan. Och då blir det bakvänt – såsom boken är upplagd nu. Träningskapitlet startar med djupa knäböj, hälsande hunden och andra tunga övningar. Allra sist kommer tre ”stabilitets”övningar som triggar den djupa magen.

* I hela boken innan står det att man bör träna de djupa musklerna först. Då tycker jag att detta tydligt bör framgå i träningsdelen – dessa övningar bör ligga först. Med en text att man ska kunna kontrollera dessa innan man börjar med de övriga övningarna.
Jag har självklart pratat med Maria om detta och hon förstår vad jag menar. Och har tankar som går åt samma håll.

* När man är klar med de djupa magövningarna så kan man starta med resten.

* Jag hade gärna sett en tydligare progression – såsom jag även uttryckt tidigare – i de andra övningarna. Att man visar en liten knäböj först och i texten skriver att man kan gå mot allt djupare knäböj stegvis. En nyförlöst mamma – framför allt som fött vaginalt – kan ha riktigt svårt att hålla tätt i ett djupt nedre läge i en knäböj (ass to the grass).

Hälsande hunden bör genomföras när man har kontroll på magens djupa muskler. Och helst skulle en progression finnas där via endast positionen och därefter armlyft.

 

Som boken är upplagd nu kommer startövningarna sist: tre viktiga övningar som kvinnan behöver ha kontroll på INNAN hon gör de andra övningarna. Det tycker jag är bakvänt. Visst önskar jag också att alla ska ha läst boken från pärm till pärm innan de startar och därigenom själva förstå att de ska ändra om i träningsprogrammet och utföra dessa övningar först – men jag tror inte så är fallet.

Tänk även på att så länge som du helammar så har du vanligen högre halter relaxin i kroppen, som påverkar ledrörligheten. Även det bidrar till att man bör öka stegvis och låta kroppen vänja sig.

 

Efter mitt inlägg kring boken förra gången så dök det upp synpunkter på att MammaMage skrämmer kvinnor att motionera, och att MammaMage bidrar till stillasittande och att mammor får högre BMI genom att uppmana dem att inte göra något alls – förutom djupa magövningar.

Jag anser det vara precis tvärt om. Genom att vara smart och börja i rätt ände – så man får kontroll på magen – så kan man snabbare börja belasta kroppen allt mer och snabbare komma tillbaka till mer rörelse och motion. Men genom att starta på för hög nivå, kan man få problem, man måste backa och det kan ta mycket längre tid innan man är igång igen.

De som känner mig borde veta att jag är för rörelse och för träning. Jag själv tränar på en god motionärsnivå med cirka 10 timmar träning per vecka. Jag deltar i längre lopp med sluttider på runt 8 timmar och jag springer maraton och tränar tung styrketräning (med djupare knäböj). Allt detta för att vara stark och vältränad.
Och för att kunna göra det krävs att jag har en god kontroll på de djupa musklerna så jag har en stabil grund att utgå från. Själv kör jag några MammaMage övningar varje vecka, liksom andra kontrollövningar för andra leder i kroppen. Allt för att kunna träna mycket och belasta min kropp. Jag är snart 47 år och har lite skador med mig i bagaget sedan jag var ”ung och dum”. Och jag har fött två barn och har haft en diastas att jobba med efter det.

Jag tror alltså på ”börja smart och i rätt ände så kommer du snabbare framåt”. Det är som att bygga ett hus. För att få ett stabilt hus är det smart att lägga lite extra tid på att gjuta grunden noggrant. Slarvar man med grunden och börjar med väggar och finsnickeri alltför snabbt så får man backa tillbaka till att fixa grunden längre fram – när huset börjar skeva. Och då brukar det vara mer omständigt och ”meckigt”.

Slutligen kan jag konstatera att det nog är dumt av mig att ingå ett samarbete och inte vara mer noggrann med hur utformningen kommer att bli. Som vanligt handlar det om att man tycker saker är kommunicerade men de olika parterna har klara meningar om vad som sägs – och därigenom pratar förbi varandra.
Jag och Maria har en pratar om detta vid sidan av den här digitala konversationen som pågår här. Och vi kommer att fortsätta att jobba tillsammans.

Sammanfattning
* Läs boken.
* Ändra ordningen på övningarna i kapitel 14 (som boken tidigare påtalar att man bör göra). Gör sista övningarna först.
* Ha kontroll över djup mage INNAN du startar med de övriga övningarna i kapitel 14.
* När du startar med de övriga övningarna – starta med MINDRE rörelseutslag och utgå från din mage och form.
* Promenera under tiden, öka takten när det går fint, liksom längden på träningspass. Kom sedan igång med att gågga för att så småningom jogga.
Gör som Skalman – skynda långsamt.

2 Svar

Skriv en kommentar

fjorton − 5 =