Om psykisk ohälsa bland gravida och mammor

Om psykisk ohälsa bland gravida och mammor

3879
1
Dela

Hej alla!

Jag fick inspiration till detta inlägg efter att ha läst ett inlägg som skrivits av en psykolog som skrivit en bok om psykisk ohälsa bland mammor.

I många länder har man som kultur att ta hand om den nyblivna mamman i 40 dagar efter att hon fött barn. Man ser till att underlätta hennes vardag med sitt nyfödda barn genom att ”passa upp” henne så att det enda hon skall göra under dessa dagar är att knyta an till sitt barn. Hon behöver inte tänka på något annat än att ta hand om sitt barn.

Sverige 2015:

Vi bor i ett ”välfärdsland”. Ett rikt land där utbildningsgraden är hög, där livslängden är hög, där vi slipper många dödliga sjukdomar för att vi har tillgång till vaccin och bra sjukvård. Ett land där vi har RÄTT till betald föräldraledighet.

Men. Många gravida och mammor mår dåligt. Kan det bero på att vi förväntas ”köra på” som vanligt under en graviditet? En graviditet är ju ingen sjukdom? Nej, det är ingen sjukdom men det är en ordentlig påfrestning för kroppen. Lägg till en stor dos skuldkänslor och stress på det eftersom den gravida ofta VILL fortsätta jobba men ibland är tvungen att bli sjukskriven och i vissa fall måste lära upp en ny person som kan ta över hennes jobb.

Jag har en hel del kunder som blir sjukskrivna under sin graviditet p g a stress. En del förväntas dock göra samma jobb på 50% som på 100%. Det kan ju inte vara rimligt?! Men den gravida biter ihop och kämpar på. För hon får skuldkänslor över att hennes arbetskamrater då kommer få ännu mer jobb.

Stress påverkar inte bara kvinnan, utan även det växande fostret. För mycket negativ stress kan påverka det växande fostret i sådan grad att den senare i livet kan få beteendeproblematik. Som gravid riskerar man även att föda för tidigt och man riskerar att ens barn får en lägre födelsevikt än normalt.

Nej, en graviditet är ingen sjukdom. Men immunförsvaret hos kvinnan sänks. Och för mycket stress på det samt smärtproblematik och kanske även sömnsvårigheter gör att vem som helst kan bli sjuk, men speciellt den gravida kvinnan.

Sömn är en viktig faktor i den mentala hälsa hos både blivande och nyblivna mammor. Forskning har gjorts på friska ungdomar och sömnbrist och redan där kunde man se att det blir en tydlig skillnad i hur hjärnan och kroppen reagerar på olika saker. Gruppen som fick sin sömn störd visade sig få ångestliknande symtom och ett större stresspåslag än den grupp som fick sova ordentligt. Kan ingen göra en sådan studie på nyblivna mammor så kanske vi kan få en förändring i hur vi ser på det här med att vara ”mammaledig”. För det som den här studien visar är att en störd nattsömn (EN störd nattsömn) kan göra att du utvecklar ångestsymtom. Som i sin tur kan göra att du utvecklar en depression.

I Sverige så drabbas 8-15% av nyblivna mammor av en depression. Enligt statistiken som finns. Men jag tror att det är väldigt många som inte vill erkänna eller vågar erkänna för sig själva att de drabbats och då tror jag att statistiken inte riktigt stämmer. Jag tror att det är många fler som drabbas! Men få vill prata om det. Tyvärr.

I Sverige förväntas du som nybliven mamma att vara på benen och sätta igång med din vardag så snabbt du kan. Man skryter om hur bra vi har det som kan dela på föräldraledigheten, men långt ifrån alla kan faktiskt göra det. Man förväntas, år 2015, fortfarande dra det större lasset hemma (”du är ju mammaledig”), hämta/lämna på förskolan om du har fler barn och rodda allt hemma. Många föräldrar jobbar långa dagar och möts av den andra partnern hemma som inte alls vill umgås utan bara få vara för sig själv en stund. Eller åtminstone försöka bajsa i fred för att hon inte fick bajsa på morgonen när hon var nödig. Men partnern är ju ”trött” efter en heldag på jobbet, så då biter man som hemmavarande förälder ihop och fortsätter ”sin” arbetsdag utan att blinka. För som mamma skall man tydligen orka göra så jävla mycket. Man skall hänga med sin föräldragrupp, man skall träna, man skall se fräsch ut, man skall ha koll på sina barn 24/7, man skall laga hälsosam mat till sin familj och helst även ha sexlust. Förlåt, men något är jävligt fel i dagens samhälle. Vi värdesätter inte det jobb som vi som mammor gör. Vi gör det inte och samhället gör det inte. Och vad lär vi våra barn?

Så, jag vill uppmuntra er alla som känner eller bor med en gravid eller en nybliven mamma (en småbarnsmamma generellt) att inte fråga om hur hon mår. För många kommer att ljuga er rakt i ansiktet och säga ”bra, tack!”. Det du skall göra istället är att ta hand om henne. Hjälp henne med hushållsysslorna, ta mer ansvar hemma, kom hem tidigare någon dag och laga middag åt henne (och barnen om ni har fler). Ge henne mycket kärlek och låt henne sova ordentligt. Den nyblivna mamman skall inte behöva ta alla nätter helt själv bara för att du skall upp och jobb dagen efter. Eller vågar du riskera att hon till slut blir så deprimerad att hon i slutändan vill lämna dig? För det är inte konstigt att småbarnsföräldrar skiljer sig eller att en relation slits isär om ena parten känner sig konstant trött och den andra inte förstår varför. Och skulle fler våga prata om detta så skulle nog fler relationer kunna räddas.

Till dig som känner någon ensamstående blivande eller nybliven mamma: Låt henne få veta att du finns till för henne. Hjälp henne att få ihop sin vardag utan att gå under själv.

Jag efterlyser mer omtanke generellt. Vi måste våga be om hjälp men samtidigt måste vi även våga se hur folk mår egentligen. För mammor ÄR enligt mig samhällets viktigaste personer. Utan en mammas omtanke,kärlek och näring så kan vi inte få trygga och kärleksfulla barn. Den chansen minskar i vart fall väsentligt mycket. Och en deprimerad mamma blir en frånvarande mamma. Som sätter spår hos barnen för livet.

Stor kram till alla där ute som kämpar!

1 svar

Skriv en kommentar

fjorton − 10 =