BOARD OF ADVISORS

MammaMage har ett team av rådgivare inom olika områden som rådfrågas, granskar, diskuterar och ifrågasätter. I detta ”board of advisors” ingår:

David Felhendler, leg sjukgymnast med mångårig erfarenhet av både kliniskt arbete liksom undervisning. Forskarutbildad och gräver gärna och ofta ned sig i studier och har många kloka funderingar och tankar kring resultat liksom utformning av studier. Driver kliniken Löparakuten i Stockholm.


Anders Olsson, leg läkare / kirurg med ”specialitet” bråck och rektusdiastaser, publicerat en studie 2019 kring rektusdiastasoperation och effekt, utförd på Södersjukhuset i Stockholm där han tidigare var verksam. Nu driver han kliniken Stockholm Hernia Center, har mottagning på Hela Kvinnans Klinik.


Jessica Norrbom, molekylärbiolog, doktorerat om musklers anpassning till träning. Lärare för Maternity health by MammaMage, föreläsare på TheAcademy Medicinsk tränare mm, författare till exempelvis ”Frisk utan flum och ”Frisk utan fusk”.

 

MammaMages bakgrund

MammaMage grundades av Katarina Woxnerud. Starten var en applikation som först fanns på AppStore för iPhone 18 januari 2013.

1409 foto kw Aktiv Mamma

Foto: Anthony Andrews

Tanken med MammaMage var att på ett enkelt sätt nå ut med information till nyblivna mammor om hur man kan komma igång direkt efter förlossningen. Många kvinnor som Katarina mötte fick antingen ingen information alls om hur de skulle träna efter en förlossning, eller så möttes de av råden om att vila sig i form och sedan återta ”vanlig” träning som ofta innebar situps och magplanka för att råda bot på ont i ryggen, läckande underliv och delade magmuskler.

Frustrationen var stor över hur man kunde nå ut med information om lättare träning och övningar kvinnan kan starta med direkt. När förslaget om att skapa en applikation dök upp såg hon att det var en spännande väg.

Tanken med MammaMage var en konsumentapp som kvinnan kunde följa hemma, med övningar som gav lätt belastning och startade i det lilla. Allt är bättre än inget är tanken.
Appen blev snabbt populär, och kom i mars 2013 ut på Google Play.

Under 2013 ökade intresset för konsultationer och uppläggning av träningsprogram och många tränare hörde av sig med förfrågan om att lära sig mer om hur MammaMage fungerar.

2014 uppfördes utbildningen till certifierad MammaMagetränare för första gången. Utbildningen riktar sig till naprapat, sjukgymnast, personlig tränare och liknande med en basutbildning inom människokroppens anatomi, fysiologi och funktion under graviditeten. Tanken är att ge riktad kunskap om kvinnans kropp under graviditeten och hur man kan träna då, vad som händer under en förlossning och hur det kan påverka möjligheten att komma igång efteråt.

Startskottet går även för Mamatummy Day – en dag för att lyfta frågan om att så många kvinnor har kvarstående besvär efter förlossningen med magen och bäckenbottenområdet men upplever att de inte får information eller tas på allvar inom vården. En opinionsbildningsdag digitalt och över hela Norden.

Under året startar kursverksamheten i Norge på olika orter.

MammaMage blev 2015 ett AB och fortsätter att utvecklas. MammaMage citeras ofta på olika sidor och anges som källa vid artiklar om träning efter graviditeten.

Under 2018 finns även verksamhet i Tyskland under namnet MamasMitte.

Helheten i kroppen
MammaMage handlar om helheten i kroppen. Att få ”hitta tillbaka till” bäckenbottenmusklerna och koppla ihop dem med magen, ryggen och diafragman (andningen) och vidare till höftledens muskler och resten av kroppen. Kroppen behöver belastning, och tanken är att starta i det lilla på hemmaplan för att hitta kontakt med musklerna och stegvis stärka, för att sedan tåla mer belastning. Övningarna är en start för att komma tillbaka till vardagsbelastning och vanlig motionsträning – kanske ännu starkare än tidigare.

Vi ser idag MammaMage som ETT sätt att starta. Det är inte det ”enda” eller det rätta, utan ett sätt som många kvinnor tycker är enkelt att komma igång med, och som har låg skaderisk i och med den lätta belastningen. Kvinnan uppmanas att motionera parallellt med appen enligt förmåga, som exempelvis promenader, cykling eller liknande.

MammaMages appens historia

Kort sammanfattning

MammaMage lanserades som applikation för iOS i januari 2013 och Android mars 2013, innehållande basövningar att starta med efter förlossning och därefter stegvis progression. Bakgrunden var upplevelse av brist på information om hur kvinnan kan starta med aktivitet efter graviditet och förlossning, liksom att ge ett strukturerat program att följa, vilket många efterfrågade vid personliga konsultationer. Övningar med låg belastningen valdes, med ett första fokus att hitta nerv- och muskelsamspel liksom att hitta en lätt anspänning och lätt stöd.

MammaMage appen har därefter i flera steg uppdaterats för att 2020 lanseras som en ny applikation; MammaMage 2.0.

Tanken med applikationen är fortsatt att tillhandahålla enkla övningar för kvinnan att starta med direkt efter förlossningen med fokus på mage, bäckenbotten, andning och hållning, för att förbereda kroppen för mer motion och rörelse. I uppdateringen MammaMage 2.0 finns även fler program för andra delar av kroppen. Parallellt med appen uppmanas kvinnan till vardagsmotion och promenader, liksom mer motion efter kvinnans egen förmåga.

Målet med applikationen är att hjälpa kvinnan att komma igång med rörelse, bli mer aktiv i vardagen liksom komma tillbaka till vanlig motion, vilket vår enkätundersökning 2019 visar att många upplever.

 

Lite mer ingående

Uppkomsten till MammaMage var upplevelsen av brist på information om vad som händer i kroppen under graviditeten, hur man kan träna som gravid, liksom hur man kan tänka återträning efter förlossningen.

Efter andra strukturella skador i kroppen eller tillstånd då biomekaniken förändras ges vanligen råd om läkning, därefter stegvis återgång till belastning för att sedan komma till mer komplexitet och slutligen full återgång till belastning. Exempel på detta är exempelvis efter ryggbesvär, operationer/ingrepp i knän eller axlar eller gipsning av en kroppsdel. Även efter idrottsskador som avsliten hälsena eller bristning av muskler/sena i lårets baksida, finns vanligen en generell plan för hur återgången kan ske. För idrottsskador ser man att muskel-, sen-, ligament- och fasciaskador behöver en viss läkning för att sedan återtränas. Hur länge läkningen respektive återträningen tar beror exempelvis på skadans omfattning.

 


FAKTARUTA

Kort bakgrund om kroppen

Bäckenbotten och bukväggen ingår i funktionella komplex som är viktiga för den totala kraftöverföringen i kroppen och för att effektivt fungera i vardagen, arbetet liksom i rörelse motionssammanhang. Bukväggen och bäckenbotten/bäckenområdet påverkas strukturellt av en graviditet, och en förlossning ger än mer påverkan på strukturer. En graviditet påverkar bukväggen med en uttöjning av muskler, fascia och hud.

Kejsarsnitt påverkar främst på bukväggen. Vid kejsarsnitt kan dock förlossningen starta som en vaginal förlossning som avbryts i ett sent skede, vilket kan innebära påverkan även på bäckenbotten och bäckenorganen.

Vaginal förlossning påverkar främst bäckenbotten och bäckenorganen med uttöjning och eventuella bristningar. Vissa muskler i bäckenbotten töjs ut 3 gånger sin längd vid vaginal förlossning. 80 % av kvinnorna antas få grad 2 bristningar i underlivet. Denna siffra är fortfarande något oklar då grad 1-2 skador i bäckenbotten inte rapporterats till Socialstyrelsen i Sverige varför man inte vet hur många som drabbas. Det samma gäller de djupare levator ani skadorna som inte heller tidigare rapporterats, men här antas cirka 10 % drabbas av skador i olika omfattning enligt preliminära siffror från studier.


 

Även vid graviditet och förlossning uppkommer med andra ord skador på muskler, senor, ligament och fascia, men här har det generella rådet varit att vila någon vecka och sedan återta vanlig träning när det känns bra. Utmaningen för många kvinnor var/är att veta vad som känns bra eller inte, och att lägga upp en rehabplan för sig själva.

Kvinnor kände sig rådvilla och efterfrågade program. För att underlätta för kvinnor i olika delar av landet, liksom att skapa ett kostnadseffektivt sätt att leverera programmen valdes en applikation för smartphones innehållande enkla övningar med lätt belastning vilken stegvis ökar.

Förslaget att ge ut en applikation dök upp och möjligheterna för detta undersöktes vilket utmynnade i att MammaMage gavs ut i januari 2013 för iOS och i mars samma år för Android.

Val av namnet MammaMage

Namnet MammaMage valdes för att även lägga fokus på bukväggen, som dittills inte nämnts i någon större omfattning i samband med graviditet, förlossning och påverkan på kroppen. Stort fokus låg på bäckenbotten, vilket är toppen, men eftersom kroppen samverkar och ingen del fungerar i isolation från den andra, liksom att även bukväggen påverkas vid graviditet och kejsarsnitt, ville vi även få in magen i fokus.

I MammaMage programmet ingår sedan starten 2013 även övningar för bäckenbotten och andningen har funnits med.
Namnet valdes även för att tydligt visa vilken målgrupp applikationen vände sig till: kvinnor som blivit mammor.

Till byline valdes: ”bli kvitt din mammamage oavsett barnens ålder” för att visa att man kan starta med återträning och få mer stadga och funktion oavsett när i livet man startar. Det är aldrig för sent eller ”kört”.

Byline valdes även efter uppmaning från mediabyråer att gå på ”lite skönhet” och inte bara funktion. För MammaMage har funktionen stått i fokus genom alla år, men samtidigt som funktionen förbättras så kan även midjemåttet minska och magen kännas mer stabil och ”fast” efter period av rörelse och belastning.

Att kvinnor önskar påverkan även på sin mages utseende ses fortsatt med oblida ögon inom vissa kretsar, främst kanske inom den akademiska världen, men vi ser ingen motsättning mellan en önskan om både och: en funktionsmässig och stark kropp som man trivs man trivs med.

Logotype utformades med detta i fokus där den första logotypen hade ett måttband runt orden för att visa att även midjemåttet kan minska om man kommer igång med övningar, rörelse och motion.

Första logotype med måttband.

 

I takt med att åren har gått har MammaMage stegvis ändrat sättet att kommunicera och stegvis återgått till ursprunget om en god funktion i fokus. Ett första steg var att ta bort måttbandet, därefter att ändra byline till ”stark mammamage – oavsett barnen ålder”. Appen kommuniceras ofta nu med bokstaven ”M” (se nedan).

 

Val av betalapplikation

När applikationen byggdes år 2012 var de flesta applikationer kostnadsfria. MammaMage valde att skapa en betalapp, eftersom det kan skapa en större motivation att använda applikationen om personen lägger en liten slant.
Applikationen kostade i starten 21 kronor och har under de efterföljande sju åren ökat till 35 kr.

Applikationen producerades av en privatperson, och det fanns/finns ingen sponsring från företag, myndigheter eller förbund. Det har inte heller hittills förekommit reklam i applikationen. Därav måste användarna betala för applikationen och framtagande av innehåll och teknik, liksom kommande uppdateringar. Priset har försökt hållas ned för att göra applikationen tillgänglig för flertalet kvinnor.

Innehåll och val av övningar

I den första upplagan av applikationen fanns 7 nivåer där kvinnan uppmanades att träna 10 gånger vid varje nivå, ett test öppnades upp och vid avklarande av testet öppnades nästa nivå upp.

Övningarna som valts till de olika nivåerna är enkla övningar som kliniker/tränare ofta upplever att kvinnor/män kan hantera. I första upplagan av applikationen ingick ryggliggande crunch i nivå 1, något som kritiserades hårt, och som därför sedermera flyttades fram i applikationen för att möta det som användare och tränare/terapeuter framförde.

I varje nivå i appen finns övningar i olika positioner, och förhoppningen är att personen hittar i alla fall en position där hon kan känna aktiveringen på ett bra sätt utan för mycket kompensationer.

Varje nivå innehåller även en separat övning för bäckenbotten för att hitta anspänningen liksom både stärka muskelns maximalt, träna uthållighet liksom snabbhet.

Testerna är utformade endast som en motivator att komma vidare, och ska inte på något sätt ses som en mätning av funktion. Testerna är inte heller valda i någon speciell prioriteringsordning utan är endast en övning från den nivå som just utfördes.

Nå ut i mediabruset

För att nå fram i mediabruset utryckte MammaMage”våga vägra situps” och ”våga vägra plankor”, och rekommenderade istället att starta lättare och stegvis öka mot dessa övningar. För att visa på rekommendationen att inte starta med dessa övningar (exempelvis planka, situps) togs bilder fram där övningarna var överstrukna, för att få läsarens ögon att reagera och se något nytt.

Vid tiden för framtagandet av MammaMage var en vanlig syn inom rehabilitering att fokus vid återträning bör ligga på de ”djupa” musklerna, främst gällande bålen. Detta sågs generellt som det rätta sättet att återträna efter skada eller besvär som exempelvis ryggbesvär/smärta. MammaMage valde lätta övningar och tänkte vid utgivningen av applikationen att det var det rätta sättet att starta efter en graviditet och förlossning – och att det i alla fall är mera rätt än att vila sig i form och sedan gå på med gammal intensitet och nivå.

Med mer forskning och ökad kunskap ser man i dag att personen efter exempelvis ryggsmärta även kan starta med generella övningar. Det behöver inte vara ”rätt” att starta med lättare belastning eller djupa muskelsystem.

MammaMage väljer att fortsätta med träningsupplägget att starta i det lilla och stegvis öka belastningen. Detta med bakgrund av att

  •  likna de råd som ges vid andra strukturella skador som exempelvis uppkommer hos idrottare på muskler, senor, fascia.
  • det har skett en strukturell påverkan på bukvägg och bäckenbotten och man inte alltid ser och känner hur dessa inre buktningar och skador påverkas av krafter och belastning
  • starta med enkla övningar som inte behöver speciella redskap, som är lätta att utföra och har låg skaderisk.
  • vi tror på principen ”allt är bättre än inget” och att genom att göra något kan man skapa en rutin för rörelse och träning, som kan leda till mer.

Däremot är vi tydliga med att kommunicera att det här är ett sätt att starta och på intet sätt det rätta. Vår uppfattning är att MammaMage appen är ett enkelt, billigt, lättillgängligt och ofarligt sätt att stärka bålen efter graviditet.

Vid en enkätundersökning bland MammaMages användare uppgav 75 % av MammaMages användare att övningarna i appliaktionen har hjälpt dem komma igång med mer motion som promenader, styrketräning eller annan motion. 81 % uppgav att övningarna har gett dem en känsla av mer bålstabilitet.

 

Tankar kring övningar

Vi ser MammaMage applikationen som ett strukturerat sätt att starta med övningar efter graviditet och förlossning. Att göra något i stället för inget, vilket kan öka motivationen att göra mer.

Övningarna i MammaMage syftar till lätt träning som är prestationslös, direkt på hemmaplan och som är enkel att utföra. Inga speciella redskap behövs och skaderisken är låg.

Övningarna ses som en enkel start för att återskapa en känsla av stöd i kroppen i vävnader som blivit strukturellt påverkade av graviditet och förlossning och därefter stärka.

Tanken är att förstärka känslan av stöd i kroppen så att kvinnan rör sig mer i vardagen, promenerar allt mer, belastar sig i vardagen utan bekymmer och stegvis kommer igång med mer ”vanlig” motion.

Målet är inte att minska avståndet mellan magens muskler utan att ge en grund att stå på för att belasta kroppen mer.

 

Likt appar med generella kom-igång-program för joggning

Applikationen kan ses likt andra applikationer för den som exempelvis vill börja jogga med hjälp av generella program.

För många kan det allmänna programmet fungera fint och personen kommer igång. För andra behövs mer individuell rådgivning liksom hjälp med teknik och hur hon arbetar. Då söker sig personen till en tränare / coach / terapeut som kan hjälpa till med detta.

En generell applikation är ett kostnadseffektivt sätt att få ut generella program till gemene kvinna/man. Privata konsultationer finns inte på alla orter i landet och det kan även innebära en större ekonomisk kostnad beroende på om man behöver vända sig privat för att få hjälp om inte vården kan tillhandahålla det som personen upplever sig behöva/önska/efterfråga.