Mamma och sjuksköterska, nästan samma sak just nu

Mamma och sjuksköterska, nästan samma sak just nu

1044
0
Dela


I dessa sjukdomstider är det inte helt dumt att vara utbildad och ha erfarenhet av sjukvård. Att ha lite koll på basic grejer som är viktiga när barn blir sjuka i vanliga virus och bakterieinfektioner. Jag tror också att barnen har en solklar intuition och känsla av att jag är lugn och trygg även när de är riktigt risiga, de väljer oftast mig. Trots att jag alltid tar till de obekväma åtgärderna med en bestämd hand som inte viker en tum så väljer de ofta att vara hos mig de febriga, hostiga, snoriga och jobbig nätterna. Efter nästan tre veckor i sträck av ordentliga infektioner så är jag således rätt trött nu. En vecka låg vi i magsjuka allihop, förra veckan var dottern helt sänkt i hög feber och hosta och hon är fortfarande inte bra. Då passar den lille på den här veckan, hög feber och hosta han med. Sambon har också kroknat en vända. Min dunderklump till immunförsvar verkar klara den här kampen, peppar peppar. Men det sköljer liksom en energilös, grå filt över en när allt handlar om att vätska upp barn, stoppa i alvedon och kramas i soffan. Energin räcker inte till träning eftersom sömnen knapp håller ihop en hel timme ens. Barnen orkar knappt sitta i vagnen och soffan är snart söndersutten. 

Stick du stygga Vabruari!

Jag vet att vi är långt ifrån ensamma. Mitt vardagliga jobb består mestadels av att prata med sjuklingar, sitter i rådgivning på vårdcentralen. Feber, hosta, öron, näsor, halsar, magar är de infektionsfokus som dominerar och kulminerar nu. Jag upprepar några saker många gånger per dag, så här kommer min två viktigaste tips, från sjuksköterskan för dig med sjuka barn: 

  • Prioritera åtgärder som hjälper dem att sova okej. Smärtstillande, febernedsättande, fria luftvägar (rensa på slem och svullnad med koksalt och nässpray), hög huvudända, skön temperatur, närhet osv. Kvalitativ sömn och vila är en lifesaver. 
  • Vätska vätska vätska. Det kan inte sägas nog. Putta i barnen massor av vätska. Det är snäppet bättre på att lösa slem än hostmediciner och det är oerhört lätt att små barn torkar ut pga hög feber eller kräkningar/diarreer. Strunta i att de inte äter riktig mat, ge vätska och något med lite energi i då och då.

Till er föräldrar, som liksom jag, har vakna nätter och spenderar dagarna i ända med att torka snor, serva med vätska och lyssna på monotona barnfilmer, håll ut! Dröm om allt du ska kunna göra när Vabruari är över, ta många små promenader när du kan få lite avlastning, gör några mammamageövningar om dagarna för att få fokusera på dig själv och något viktigt en stund. 

Nu närmar sig klockan 20 så det är mer än dags för mig att försöka sova lite innan febern går upp igen hos lilleman. 

Imorgon är jag ledig för att sedan jobba helg. Dagen ska spenderas en del med barnen och en del med mammaträning och sist aw med jobbarkompisar. Skönt med ett litet uppehåll i sjukdomsfokus. 

Skriv en kommentar

16 − tio =