Jag fick naprapatinstiftat pris!

Jag fick naprapatinstiftat pris!

552
0
Dela

I helgen var det FoMM, Forum on Manual Medicine som naprapatförbundet anordnade på Aronsborgs konferens vid Bålsta. För mig var det premiär på FoMM – både som utställare och som deltagare.


Jag ställde ut med MammaMage – liksom ”Återfå rörlighet” efter bröstcancer – och vi fick en otroligt fint placerad monter. Med mig hade jag Mary-Lou Richards Nilsson, leg naprapat och cert MammaMage tränare, liksom leg naprapat och cert MammaMagetränare Magdalena Loman från FysioUltra. Att stå på mässor är alltid givande eftersom det ger många intressanta samtal, bra synpunkter, tankar och input.


På kvällen var en middag inbokad. Vilket DRAG! Värsta stämningen till live musik redan efter förrätten! Otroligt.

Året naprapat utsågs, som blev Jonas Parandian – alias naprapatjonas i sociala medier. En duktig person som ger spridning av naprapatin till gemene man. Så skoj! Mot slutet av middagen skulle ett stipendium delas ut till en naprapats minne: Robert Möller. Hans fru och vänner har efter hans bortgång instiftat ett pris och delar ut 10.000 kr varje år.
En motivering började läsas upp och folk vid mitt bord började titta på mig. Men jag kände bara att ”nej, det där kan inte vara jag”. Det var ett pris som kring medicinsk träning  samt prevention och jag kände inte att det stämde in på mig. Men mot slutet av motiveringen sa de: ”…pristagaren är Katarina Woxnerud!” WHAT? Jag trodde faktiskt inte att jag hört rätt. Tänkte att det här måste vara något fel. Men alla stod upp och väntade på att jag skulle gå upp och hämta pris, blommor, motivering…


Jag är så otroligt hedrad, glad och tacksam! Det finns så otroligt många som gör så bra jobb inom naprapatkåren, och det är fantastiskt att mitt jobb uppmärksammas.

För mig är nog det största med utmärkelsen att jag accepteras som naprapat (eller i alla fall av några stycken som ville ge mig priset, ha ha haaa). Jag har i alla år känt att jag inte är någon ”riktig naprapat” och när frågan alltid dyker upp inför artiklar, reportage eller radio/teve om min titel så säger jag nästan ursäktande att ”ni kan skriva leg. naprapat för det är ju min utbildningsgrad”. Men jag har alltid tänkt att de ”riktiga” naprapaterna nog skäms för att jag benämner mig naprapat.

Så vad är då en ”riktig” naprapat? Jag har sett det som en som står vid bänken, som jobbar heltid med manuell klinisk behandling, som strikt går efter välbeprövad forskning. Men samtidigt så kallar jag många av mina kollegor som INTE står vid bänken som ”äkta naprapater” som underbara AMC (Anders Mattson Coll) som gör så otroligt mycket för hela kåren genom sitt engagemang (utan att jobba kliniskt).

Själv känner jag att jag emellanåt går mina egna vägar och provar nya saker där det inte finns forskning gjort, jag söker så klart det som är gjort och försöker på bästa sätt resonera med experter inom området. Det viktiga är att det inte skadar någon.

Men med ett pris från naprapatkåren så kanske jag med stolthet kan kalla mig leg. naprapat i framtiden! Och behöver inte känna att (alla) kollegor skäms :). Jag är så klart övertygad att det finns en hel del inom kåren som inte tycker jag representerar naprapater på ett bra sätt, men det finns det alltid. Jag har bestämt mig för att ta priset som ett erkännande.

Pengarna på 10.000 kr kommer jag att dedikera till kvinnor efter bröstcancerbehandling och ingrepp som behöver hjälp på olika sätt och som vill besöka mig, men som inte har ekonomin till det. En cancerbehandling sätter hela hälsan på prov, familjerelation, sociala band liksom ekonomin på prov. Många önskar extra hjälp än den som sjukvården erbjuder och om jag kan bidra med detta – även till de som inte har ekonomin för det – så är jag mer än glad. Det ska pengarna öronmärkas till.

Stort tack för priset! Jag känner mig extra hedrad eftersom det är ett minne efter Robert Möller som stod för sunda ideal. Jag ska vårda utnämnandet klokt.

Otroligt glad, otroligt stolt, otroligt tacksam!
Dela
Föregående inläggSjukgymnastik och tiden som går alldeles för fort
Följande inläggNy träningständning och mer muskler och hjärta
Grundare av MammaMagekonceptet och själv tvåbarns mamma. Hade efter båda barnen svårt att återfå kontrollen över magen och förstod i efterhand att jag haft diastas. Då fick jag ingen information överhuvudtaget. Publicerat 19 böcker och cirka 14 träningshäften, allt med inriktning på träning och hälsa. Tagit fram fem träningsdvd och skapar konceptet "Fab50 - allt innan 50 år är uppvärmning". Tränar i dag relativt mycket själv - både längre distanser, multisport och djup kontrollträning för att hålla.

Skriv en kommentar

fem + nitton =