I kvantitet och minimalism kan annat spira

I kvantitet och minimalism kan annat spira

683
2
Dela

Vardagen är här. Vår föräldralediga tid är över, minstingen är inskolad på förskola och vi ska nu ha en vardag med två arbetande vuxna och två små barn. Vi har tänkt, funderat, planerat och resonerat för att hitta en struktur på vardagen som kan passa oss alla. Vårt främsta mål är att trivas i vardagen och inte gå runt trötta och urholkade och längta efter semester allt som oftast.

Vår nyckel tror jag är kvantitet. Kvantitet av tid tillsammans, sömn, mat, träning, egentid, kompistid, samliv, sysslor. Det vi mår bra av helt enkelt. För att det ska rymmas i vardagen tror jag inte att man kan ställa så höga krav på kvaliteten där. Jag är övertygad om att barnen allra mest behöver kvantitetstid med oss och kontinuitet i sina relationer och att de mår bra av regelbundenhet och att ha föräldrar som trivs.

När lusten faller på kommer kvaliteten in. Det är när kvantiteten skapar utrymme för fantasin, ork och längtan efter mer som vi slår till med en lång utflykt, hotellnatt eller det där träningspasset som gör en oövervinnerlig. Om den minimalistiska kvantiteten får vardagen att rulla så blir det krafter kvar att lägga på det vi kallar lyx.

Det är inte alltid man vet innan att det ska bli kvalitet istället för kvantitet. Det visar sig ibland när första övningen börjas eller när middagsplanerna smids på morgonen. Och det måste få vara så tror jag. Att gå runt och drömma och önska kvalitet hela tiden, missa den på grund av allt annat och att inte vara nöjd med det man faktiskt gör är inte kul.

För att få utrymme för kvantiteten behövs det också skalas av och vi satsar mycket på minimalism. Minimalt med störningsmoment såsom åtaganden som inte känns intressanta, grejer som ligger överallt och skräpar, människor vi har i våra liv och saker som får rucka på “vardagståget”.

Igår hade jag min första hämtning av båda barnen. Slutade kl 15 och hade all tid och lust i världen för en lekparksstund, lite lek med barnens kusiner och när pappan kom hem tog de en cykeltur medan jag slängde ihop en kvantitetsmiddag. Alltså mat som är helt okej, som alla äter och som även minimerade resterna i kylen. Efter mat blev det bad och säng för barnen och ett långt lett yogapass för mig. Exakt en vardag i min smak och jag hoppas att det kan fortsätta såhär.

Har ni några strategier för er vardag att dela med er av?

Kram Josefine

 

2 Svar

Skriv en kommentar

två + 11 =