Hur får man knipträningen att bli av?! 

Hur får man knipträningen att bli av?! 

762
0
Dela

Kniper du? När kniper du? Har du hittat en rutin eller blir det när du kommer på det? När du läser ett inlägg på Instagram om knip? Eller kanske när du faktiskt upplever ett problem? Och hur får man träningen att bli av? 

Jag ägnade mig åt knipövningar (och andra aktiveringsövningar/MammaMageövningar) efter förra förlossningen. Jag var ”duktig” de första 6 månaderna och gjorde en hel del det första året, för då kände jag att det gjorde otroligt stor skillnad i min övriga träning (framförallt i dansen och löpningen som jag försökte ägna mig åt någon gång i veckan iallafall), den typen av aktiviteter kräver en stark bäckenbotten. Sedan tappade jag liksom bort det där med knipträning. Ända tills jag blev gravid igen och ganska tidigt upplevde en försämring i mitt knip, styrkan i min bäckenbotten och min förmåga att hålla tätt vid hopp/dans. Jag brukar rekommendera att man försöker hitta ett eller ett par tillfällen varje dag då man kniper. Det kan vara vid tandborstningen, på tunnelbana, vid matning av bebis eller kanske när man väntar på att kaffet ska bryggas. Det är kanske lättare att motivera sig till knipträning när målet är att komma tillbaka efter en graviditet och en förlossning, men minst lika viktigt att fortsätta med även efter återgång till ”vanlig” träning. Detta gäller självklart även aktiveringsträning av djupa magen eller annan coreträning, för att bygga styrka inifrån och ut, minimera risken för ryggproblem på grund av svag core och skapa förutsättningar för all annan typ av träning, nu och i framtiden. Det är lite som att bygga grunden till ett hus innan man bygger väggar och tak. 

Men, hur tusan får man det att bli av?! En positiv sak är att knipövningar och aktiveringsövningar inte kräver ombyte eller specifik utrustning. De går att utföra nästan varsomhelst och man kan (bör) göra dem varje dag, framförallt bäckenbottenträningen. Ett sätt är kanske att faktiskt sätta ett alarm, eller hitta en specifik tid på dagen då man alltid har ett par minuter över, använda en app eller helt enkelt bestämma sig. Min strategi de senaste månaderna har varit att lägga in aktiverings- och bäckenbottenövningar i varje träningspass samt att knipa vid varje läggning. Min stora tjej vill nämligen att man är kvar i rummet tills hon somnat, vilket tar allt mellan 5-15 minuter, ypperligt tillfälle att knipa tycker jag! 

Det viktigaste att komma ihåg tycker jag är att all knip- och aktiveringsträning är bättre än ingen! 

Det spelar ingen roll om det bli några minuter eller ett helt program, en övning eller flera, om du är superfokuserad på det du gör eller gör det i farten. Självklart är fokuserad,medveten träning i lugn och ro där man hinner ett par olika aktiveringsövningar samt att knipa på olika sätt, exempelvis både ”snabbhetsknip” och ”uthållighetsknip” (eller någon annan variant, kärt barn har många namn!) det bästa. Men livet ser liksom inte alltid ut så. Ibland vill man bara prioritera ”svett-träningen” och lägga sin dyrbara tid på det som känns i de stora muskelgrupperna, och det är helt okej. Men, jag vill peppa er, och mig själv, att bibehålla träningen för den inre muskelcylindern och bäckenbotten, oavsett om det var en vecka, en månad, ett år eller tio år sedan du födde barn, eller kanske inte har fött barn alls utan vill bygga en stark grund ändå. Det är aldrig för sent att börja träna, oavsett vilken typ av träning vi pratar om! 


Har du något grymt tips för att få knipträningen att bli av, även när man är ”färdig” med rehabträningen och börjat med annan träning? 

Eller för att få in knipträningen i vardagen, inte för att man måste, utan för att den typen av träning är bra för oss alla? 

Kniper du just precis nu? 

Skriv en kommentar

två × två =