Dela

Den 25 april är det mamatummy day, en dag som Katarina instiftat för att uppmärksamma att så många som 40 000 kvinnor varje år riskerar att drabbas av bestående skador relaterat till graviditet och barnafödande. Jag träffar er, jag är en av er och jag tänker på er, dagligen, jag berörs och känner med er. Jag tänker på allt som jag vill göra för att hjälpa er, alla kamper jag vill ta för er och alla gånger jag vill viska till er att ni är hjältar och förtjänar så mycket mer. Vi förtjänar så mycket mer omsorg, vård, öppenhet och helande krafter. Er kamp är min kamp och jag lämnar er inte i sticket.

Senast idag mötte jag en hjältemamma och jag har tänkt på henne sedan dess, tänkt på er, hjältinnor. Som ofrivilligt fått offra kroppens viktiga funktioner för att bli förälder och som får stå utlämnade till dålig kunskap och otillräcklig vård. Som skambeläggs för att ni inte är tacksamma nog att ni faktiskt fått barn. Vad gör väl en pösig mage, smärtande rygg eller läckande underliv? Vad gör väl det om du inte kan gå så långt ifrån en toalett eller är rädd för att ha samlag? Det gör allt, det kan du hälsa hen som försöker intala dig något annat. Var ska du göra av känslorna som stormar kring all skam, sorg, trötthet och kärlek? Ni är inte ensamma och ni har rätt till hjälp.

Vi mammor som burit, fött och kämpat med allt vad det innebär när ett barn kommer till är hjältar. Många av oss bär med sig fysiska och mentala ärr som sitter djupt rotade och alltid kommer göra sig påminda på ett eller annat sätt. Kanske har ni till och med flera ärr, flera svåra trauman av graviditet, förlossning och bebistid. Vid sidan av ärren kommer vardagen med små barn, kanske till och med barn med särskilda behov och funktionsvariationer, där det alltid behövs en mamma på tå, som är redo att sätta sig själv åt sidan, lämna läkningen därhän för att fånga ett barn som riskerar att falla. Till dig vill jag säga att din läkning räknas. Den är lika viktig för er alla som du är viktig för ditt barn.

Senast förra veckan cirkulerade det ett videoklipp på en chef inom kvinnosjukvård i ett landsting som uttryckte sig som att kvinnor som söker vård för skador inte ska tro att de kan se ut som förr. Det är så vanligt, att de tror att vi styrs av fåfänga och bara vill bli snygga och tighta igen. Ett hån om att uppfattningen om ett värdigt liv, ett liv där vi inte är beroende av toaletter, bindor eller värktabletter, bara skulle handla om yta. Ett hån om hur obildade vi skulle vara. Jag står bakom er i den kampen och jag hoppas att ni orkar, att ni vill ena er, hjälpas åt och stötta varandra. Att våga vara öppen är det finaste ni kan göra i ert läge, det kan hjälpa många och även er själva. Det är inte kört och det är inte ert fel.

Mamatummy Day är för er. Håll utkik på hemsidan här och delta gärna på din ort om det finns möjlighet.

Tack Katarina för att du instiftat en så viktig dag. Det är en ära att få jobba för detta.

Kram

Skriv en kommentar

två × tre =