Berättelse från en diastasoperation

Berättelse från en diastasoperation

1910
2
Dela

I veckan var Katarina, grundare av MammaMage, med vid en operation av diastasis recti på Akademikliniken i Stockholm. Här är hennes berättelse.


Ombytt och klar. Endast ”mössan” saknas 

Jag är för det första otroligt glad och hedrad att jag fick vara med vid operationen. Så stort tack till kvinnan, kirurgen Peter Emanuelsson, som även har gjort studier på operationsmetoder för diastasis recti, liksom hela Akademikliniken i Stockholm. Och narkospersonalen som var med i salen.

Hon som opererades är en kvinna som jag har träffat och tränat några gånger. Hon hade svårt att hitta aktivering i magen och hon hade besvär med mage och bäckenbotten sedan två graviditeter. I hennes fall blev hon initialt bättre men sedan hände inget mer oavsett modifiering av träningen. Landstinget sa nej till operation, trots konstaterat navelbråck och kvarvarande diastas.
Slutligen bestämde hon sig för operation på en privat klinik.

 


Full kontroll på alla värden

På Akademikliniken drog operationens start ut lite på tiden, så jag satt och drack lite kaffe och funderade på hur jag skulle reagera på operationen eftersom jag känner kvinnan och jag skulle vara med från start – inte bara komma in när allt är ”öppet och klart”. Till slut var det dags att komma igång. Jag fick instruktioner om att inte spela hjälte utan sätta mig ned med huvudet låg om jag kände att blodet försvann från huvudet eller knäna vek sig. Yep. Got that!
Tack och lov hände inte det utan hela upplevelsen var mest fantastisk.

Peter förklarade hela tiden vad han gjorde och vad vi såg. Kroppen är ett verkligt konstverk inuti – den vita glansiga linea alba, musklerna, det gulare underhudsfettet, blodkärlen… När man ser organen och allt inuti kroppen så är det som en fin anatomikarta.

Kvinnan som opererades bad mig att inte ta några foton och filmer av själva operationen, vilket jag respekterar fullt – därför blir det inga foton här heller.


Som ett riktigt skickligt hantverk

Sammanfattningsvis kan jag beskriva det som otroligt intressant och bra. Det som var riktigt intressant och skoj var nog att de mått jag hade mätt upp på hennes diastas i vila (alltså när huvudet är sänkt mot golvet) stämde på de mått som Peter nu mätte med en linjal inuti hennes kropp, innan han började sy.
Med andra ord bör diastaser mätas både med huvudet lyft OCH med huvudet sänkt – såsom jag beskriver i min bok MammaMage.
Om man bara mäter diastasen vid huvudlyft – eller vid en full crunch, som är en vanlig position för att mäta diastaser i – så blir måtten ofta något helt annat. Vid en crunch aktiveras de raka magmusklerna och avståndet mellan dem minskar då ofta – men det är inget som sker när man står upp eller sitter i vardagen.

Ju mer jag ser levande vävnad desto mer övertygad blir jag även om att ett kejsarsnitt bör påverka vävnaden, hållfastheten och kraftöverföringen mellan höger och vänster kroppshalva till stor del. Även om inga magmuskler vanligen skärs av vid ett kejsarsnitt så dras de båda raka magmusklerna isär åt vardera hållet och linea alba dras isär. Det är här som barnet tas ut.
Linea alba ska i vanliga fall vara en stark bindväv (fascia) som är intakt och som effektivt för över kraften från en sida till den andra. Frågan är hur linea alba läker. Det ska bli intressant att följa fler diastasoperationer och se skillnaden.
Vissa studier tyder på att kejsarsnitt kan öka risken för diastasproblem medan andra tyder på att kejsarsnitt inte ökar problemen.

Det var en otroligt intressant dag och jag ser fram emot nästa tillfälle jag får vara med på liknande operation. Kirurgernas arbete är rena hantverket och det är verkligen viktigt att få erfarna personer som vet vad de gör när de ska sy ihop huden så det blir så fint som möjligt.
Stort tack till patienten, till kirurg Peter Emanuelsson, till narkosköterska och andra som var med, liksom till hela Akademikliniken att jag fick vara med.

2 Svar

  1. Hej. Jag fick tvillingar för 4 månader sedan kört efter mammaappen vilket jag tycker hjälpt. Men nu händer ingenting. Har kvar putmage. Tror du en abhealer hjälper lite känner att jag har kontroll över magen men det står stilla.

    Tacksam för svar.

    • Hej! En AbHealer kan hjälpa till att avlasta magen och ge stöd när de egna musklerna inte orkar av någon anledning. AbHealern kan hjälpa dig att lindra i vissa tillfällen när du är trött.
      Den är dock ingen lösning för att ”få ihop magen”. Har du fått någon bedömning av din mage hos någon? MVH

Skriv en kommentar

1 × 5 =